Klokkenmaker

Voor het repareren, restaureren en onderhouden van klokken

Als uw klok een defect heeft of niet meer loopt, kunt u ons bellen om hem te halen of u kunt de klok zelf bij ons brengen. Als we de klok moeten halen worden hiervoor wel voorrijkosten berekend. De hoogte hiervan is afhankelijk van uw woonplaats, u kunt hiernaar informeren als u ons belt of mailt. 

We kijken allereerst of het om een klein defect gaat wat mogelijk direct verholpen kan worden. Als dat niet het geval is nemen we de klok in, voor het maken van een offerte. In sommige gevallen zullen we u direct de reparatieprijs kunnen vertellen. Soms moeten we eerst een deel van de klok demonteren om te zien wat er precies gedaan moet worden. In de meeste gevallen wordt dan een prijs per telefoon of email medegedeeld. U kunt dan zeggen of de reparatie of restauratie mag doorgaan. Als we werk moeten verrichten om een prijsopgave te maken wordt daar 25,00 Euro voor berekend, exclusief eventuele kosten voor halen en brengen.

Haal- en brengservice

2 jaar
garantie

33 jaar
vakervaring

Prijsopgave
vooraf

Waardebepaling en taxatie

Veelvoorkomende werkzaamheden

Als uw klok 20 jaar gelopen heeft mag u ervan uitgaan dat er slijtage is ontstaan in het uurwerk. Het mooie van het vak is dat we dat weer geheel kunnen herstellen. Bij klokken noemen we dat een revisie van het uurwerk. Tijdens zo’n revisie wordt het uurwerk geheel gedemonteerd, schoongemaakt, slijtage wordt verholpen (tappen polijsten, verbussen van de lagers, echappement herstellen) en eventuele reparaties (aandrijfveren, slingerveren, stukgeslagen vertanding etc.) worden gedaan, het uurwerk wordt weer gemonteerd, gesmeerd, afgesteld en gecontroleerd. Het wordt weer in zijn behuizing geplaatst en vervolgens nogmaals gecontroleerd. Als het uurwerk voor of achter loopt wordt dat zo goed mogelijk afgeregeld. Vaak moet na transport of bij het plaatsen van het uurwerk in een andere omgeving nogmaals wat worden bij geregeld om het uurwerk zo goed mogelijk op tijd te laten lopen. Bij afleveren leggen we uit hoe u dat zelf kunt doen en lukt dat niet helpen we daarbij.

We geven bij klokken die een volledige revisie hebben ondergaan twee jaar garantie op het lopen van de klok.

Reparatie wachtlijst

Als gevolg van een tekort aan professionele klokkenherstellers is er veel aanbod van werk, gemiddeld hebben we tussen de 80 en 110 reparaties. Deze moeten we in volgorde van binnenkomst herstellen, controleren en afleveren. Dat betekent dat als uw klok binnenkomt we niet gelijk aan de reparatie kunnen beginnen, hij moet wachten op zijn beurt. Om dit te omzeilen kunt u uw klok aanmelden waarbij we hem op de reparatielijst zetten. Als u aan de beurt bent wordt u gebeld, de klok wordt gehaald of door u gebracht en vervolgens hoeft u het uurwerk alleen tijdens de reparatietijd te missen. Kleine reparaties kunnen soms tussendoor. 

Als u uw klok in topconditie wilt houden is het van belang het uurwerk iedere 10 jaar te laten schoonmaken. Vuil en oude olie wordt hierbij verwijdert. Het uurwerk wordt schoon gemonteerd en gesmeerd. Dit voorkomt veel slijtage.

Olie heeft na 10 jaar nauwelijks nog een smerende werking en de ophoping van stof en spinnen rag veroorzaakt slijtage. Als u wacht tot het uurwerk uit zichzelf stopt kunt u er zeker van zijn dat er ernstige slijtage is opgetreden. Niet dat we dat niet kunnen verhelpen maar het hoeft niet.

Als u uw uurwerk wilt langsbrengen is het van belang de slinger (als die er is) los te nemen van het uurwerk. De slinger hangt meestal aan een dun stukje verenstaal wat gemakkelijk kan verbuigen, knikken of breken. Ook als u klok gewichten heeft moeten die los vervoerd worden. Let bij gewichten vooral tijdens vervoer op dat u met een eventuele noodstop ze stabiel liggen. Op de passagiers plaats op de vloer van de auto in een passende doos is het best of in de kofferbak geheel tegen de achterste stoelen. Als het om een staande klok gaat is de kast meestal niet nodig om het uurwerk te repareren, die kan dan thuisblijven. Ook bij zeer zware marmeren klokken is het soms veiliger de kast thuis te laten en alleen het uurwerk te verplaatsen. Bel in deze gevallen even voor advies.

Bij jaarpendules en Atmos klokken kan de draaiende (torsie) slinger vaak vastgezet worden onderop het uurwerk, doe dat vooral, het is speciaal voor het vervoer van deze klokken. Nogmaals, belt u even als u het niet zeker weet, er gaat veel mis bij vervoer en verplaatsen van klokken en wij hebben dat veel vaker gedaan.

Als u wilt kunnen we uw uurwerk voor u verhuizen. Met onze ervaring in transport van klokken komt dat altijd goed. Ook het afstellen van een uurwerk na het vervoer wordt door ons geregeld zodat u er verder geen omkijken naar heeft. De prijs is op basis van tijd en afstand en wordt apart berekend per aanvraag.

Veel mensen denken dat slijtage in klokken ontstaat op de vertanding van de raderen. Meestal is die vertanding nog goed en slijten de uurwerken vooral op de lagers van de raderen.

Meer informatie over slijtage van klokken >

Waardebepaling & taxatie

Door onze werkzaamheden hebben we een goede kennis van de handel en waarde van uurwerken. Deze kennis stellen we graag ter beschikking voor het maken van een taxatie, en/of het bepalen van de originaliteit van een uurwerk. We zijn geen geregistreerde taxateurs maar onze kennis en ervaring in het vak stelt ons wel in staat een goede waardebepaling te maken. We hebben dit in het verleden gedaan voor particulieren, politie, verzekeringen en erfenissen. Ook schade aan uurwerken kan door ons worden getaxeerd, zowel de kosten voor herstel als de waardevermindering door een ongeluk e.d. De kosten voor het maken van een taxatie worden achteraf berekend naar uur prijs.