Onderdelen en deelreparaties

Wij kunnen veel klein-mechanische onderdelen zelf, in eigen atelier vervaardigen.

Voor collega’s, doe-het-zelvers, hobbyisten en mensen die iets gemaakt willen hebben. We maken onderdelen en gereedschappen op bestelling en specificatie. Of het nu om uurwerkonderdelen gaat of het bijmaken van een deel van bijvoorbeeld een sextant, een stuk gereedschap wat nog niet bestaat, een prototype of iets anders.

eigen atelier & werkplaats

33 jaar
vakervaring

Maatwerk en specialisme

Uurwerkonderdelen

We kunnen van het grootwerk een zeer groot aantal onderdelen zelf maken. Mocht een onderdeel onherstelbaar beschadigd zijn wordt eerst via ons netwerk gekeken of het bij een collega toch ergens verkrijgbaar is, kopen van een bestaand eventueel gebruikt onderdeel is altijd goedkoper dan zelf maken. In principe kunnen we een gehele klok nabouwen, inclusief raderen, rondsels, lichters etc. Het wordt dan echter wel arbeidsintensief en daarmee kostbaar. Soms kan het echter niet anders of een onderdeel moet worden bijgemaakt, we proberen altijd in de stijl van het uurwerk op de authentieke wijze het onderdeel bij te maken. Hiervoor hebben we ook oude gereedschappen die eigenlijk niet meer gebruikt worden in de uurwerktechniek. Door oefening en ervaring hebben we het gebruik van deze gereedschappen eigen gemaakt en zo wordt het zelfs mogelijk om bij reparaties van oude zakhorloges veel zelf bij te maken. Denk hierbij aan balans assen, spiraalveren, raderen, rondsels veertonnen snek en snekkettingen. Voor het bijmaken van onderdelen geldt vaak dat de prijs het grootste obstakel vormt, niet de mogelijkheden.

Gereedschappen

Veel speciaal gereedschap kunnen we in eigen atelier vervaardigen, of het nu een houder is voor een uurwerk, een horloge kastopener, een zes, zeven of achtkantige inbus-schoevendraaier of wat anders, u vraagt, wij maken. Ook het naslijpen van hardmetalen polijstschijven van de Rolimat doen we regelmatig, voor onszelf en collega’s.

Andere werkstukken

We kunnen draaien tot een diameter van 210 mm, frezen tot een maximale maat van 150 x 200 x 300 mm. Raderen in alle tandtallen met cycloidale vertanding (vlakke of ronde tandgrond) van module 0,15 tot 1,5 en groter of modulaire epi-cycloidale vertanding, beide met een maximale diameter van 210 mm. Veel frezen zijn hiervoor op voorraad, soms moet er een frees worden aangeschaft of gemaakt om een vertanding te kunnen maken. Het gemakkelijkst werkt voor ons koperlegeringen als messing, brons, alpaca maar ook staal en aluminium, allen in verschillende legeringen en bewerkingen mogelijk (koud of warm gewalst, getrokken, etc.) Schroefdraad kunnen we, in zo goed als alle maten, volgens normering of buiten normering maken. We kunnen schroefdraad snijden met standaard tappen en snij-ijzers vanaf 0,30 mm tot 12 mm in Metrisch schroefdraad, andere schroefdraden worden op de draaibank gesneden. We hebben geen CNC apparatuur, bij ons gaat alles manueel. Dit is zeer geschikt voor het snel maken van één of enkele stuks.