Horloges repareren

Voor het herstellen en repareren van horloges

Bij polshorloges is het vaak niet voldoende alleen het uurwerk te repareren, ook de waterdichtheid en het algehele uiterlijk zijn vaak van groot belang. Bij een full-service worden al deze aspecten nagezien en in orde gemaakt.

Met name de waterdichtheid is belangrijk om ervoor te zorgen dat een uurwerk onder alle omstandigheden zijn werk kan blijven doen. De waterdichte afdichtingen van kroon achterdeksel en glas zijn vaak van rubber of kunststof en verouderen relatief snel. Inwerking van UV straling (bij glaspakkingen) eau de toilette, parfum, zeep en vuil zijn voor rubber pakkingen niet goed. Uitdroging en verharding van het rubber komen na vijf jaar regelmatig voor. Sommige kunststof achterdeksel-pakkingen (o.a. de rode Sansfil pakkingen) moeten na ieder openen van de kast vervangen worden voor nieuw om een goede waterdichtheid te garanderen.

Beschadigingen op het glas kunnen zo ernstig zijn dat een wijzerplaat hierdoor niet goed meer is af te lezen. In het oog springende krassen zijn altijd storend en een reden om een glas te polijsten of zelfs te vervangen. Ook krassen en beschadigingen van de kast kunnen er lelijk uit zien en afdoen aan de waarde van het horloge. Kwalitatief goed gemaakte horlogekasten kunnen vaak weer als nieuw gemaakt worden waardoor ze er weer als nieuw uit zien.

Het uurwerk wordt bij een full service geheel gedemonteerd, geïnspecteerd, schoongemaakt gemonteerd, gesmeerd, afgesteld en gecontroleerd. Onderdelen die slijtage laten zien worden hierbij vervangen. Net als bij klokken veroudert olie na verloop van tijd, de viscositeit wordt hoger en de smerende werking wordt minder. De controle voor en na schoonmaak en de goede hoeveelheid van de juiste olie soorten is van wezenlijk belang voor de goede werking van een uurwerk. We streven bij alle uurwerken ernaar ze af te leveren volgens de specificaties die het betreffende merk opgeeft voor hun nieuwe uurwerken.

Als het om oude uurwerken gaat is het niet altijd mogelijk ze optimaal te herstellen, na vele jaren zijn onderdelen soms niet meer verkrijgbaar. In sommige gevallen is het alleen maar mogelijk defecte onderdelen te vervangen voor gebruikte onderdelen uit een donor uurwerk. Ook is het zo dat men van de oude uurwerken niet de prestaties van de moderne uurwerken mag verwachten, de technologische ontwikkelingen hebben zowel bij de kwartsuurwerken als bij de mechanische uurwerken zeker niet stil gestaan. Maar vaak zijn ook goede resultaten te behalen na restauratie en is het verbazend hoelang een uurwerk goed kan blijven werken.

Service center van
8 merken

33 jaar
vakervaring

Maatwerk en vakmanschap

Full service

Als u iets heeft met uw horloge wat mogelijk herstelling vereist kunt u hiermee zonder afspraak tijdens onze openingstijden langskomen. Ook buiten de openingstijden kan dat maar dan wel na telefonische afspraak. Voor de reparatie van klokken en horloges hanteren wij een reparatiewachtlijst. Bij horloges die komen voor een ‘full service’ maken we pas een offerte na het demonteren van de kast en de wijzerplaat. De inspectie en onze inschatting van de kosten en tijd maakt de prijsopgave. Daarvoor is het noodzakelijk uw horloge bij ons achter te laten. Vaak moeten we ook wat zaken opzoeken via het internet en dat maakt dat het maken van een goede offerte enige tijd kost. Het maken van de offerte kost 25,00 Euro en wordt niet berekend als u vervolgens met de offerte akkoord gaat. We kunnen de offerte per telefoon schriftelijk of per email meedelen, al naar gewenst.

Prijsopgave niet per e-mail

Er wordt via mail met wat foto’s vaak een prijs gevraagd maar dat doen we voor verschillende redenen niet. De belangrijkste reden is wel dat we op foto’s niet de details kunnen zien die we wel zien als we een uurwerk in de hand hebben en eventueel met een loupe kunnen inspecteren. Ook serie en modelnummers zijn vaak belangrijk om prijzen van onderdelen te kunnen bepalen, deze staan vaak in de kast of het uurwerk en zijn meestal te klein om weer te geven op een foto.

Service center

Vanaf 2013 is Belle Heure gecertificeerd voor de reparaties van Omega, Longines, Rado, Certina, Tissot, Balmain en sinds 2022 ook voor TAG Heuer. Het grote voordeel van het zijn van een service centrum is dat we alle mogelijkheden hebben om originele onderdelen te plaatsen en de uurwerken naar fabrieks maatstaven te repareren. Hiervoor worden er vanuit die merken ook cursussen aangeboden om het niveau op peil te houden en de nieuwste technieken te beheersen. Zo blijven we zelfs na 33 jaar vakervaring op de hoogte met de nieuwste technieken.

We repareren in principe alle horlogemerken maar we zijn daarvoor wel afhankelijk of die merken ons hun originele onderdelen willen leveren. Veel merken doen dat gelukkig wel maar full-service van bijvoorbeeld Rolex, Jeager Le-Coultre, Brequet, etc. zijn onmogelijk. Deze merken leveren geen onderdelen en certificering is onmogelijk. Zij behouden, ondanks aanvechten vanuit de internationale branche, hun monopolypositie, hoge reparatieprijzen en voorwaarden.