Ik heb altijd een interesse voor techniek gehad, zowel voor elektronica als mechanieken, ook heb ik altijd gezocht naar een manier om me te onderscheiden van anderen. De uurwerktechniek heeft me van jongs af aan aangetrokken omdat in dat vak alles bij elkaar komt. Een uniek vakgebied met veel techniek en geschiedenis. Ik heb gekozen voor de Vakschool Schoonhoven richting uurwerktechniek in 1988 was ik gediplomeerd uurwerkhersteller.
In de weekenden en vakanties heb ik vanaf mijn zestiende bij de plaatselijke elektronica winkel gewerkt (Nic. Jense Zeist) Ik ben daar meer dan 10 jaar werkzaam geweest en heb veel kennissen en bekenden opgedaan uit de vaste klantenkring van de winkel.
De eerste dag dat ik gediplomeerd boodschappen ging doen werd ik op straat aangesproken door een vaste klant van de winkel. In het gesprek wat volgde vertelde hij dat ze mensen zochten en vroeg hij of ik interesse had. De maandag daarop ben ik begonnen bij Vidia, een bedrijf in audiovisuele media. Ik heb daar gewerkt als verhuur medewerker en reparateur van electronica. Dit was natuurlijk niet mijn ideale carrière maar geen slechte start. Tijdens mijn schooltijd was het al duidelijk voor mij dat ik uiteindelijk een eigen bedrijf zou willen starten en na een periode bij Vidia te hebben gewerkt heb ik de sprong genomen voor mezelf te beginnen. In februari 1990 heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en sindsdien is Belle Heure een ‘gevestigd bedrijf’.
Als gediplomeerd uurwerkmaker ben je pas aan het begin van je leerweg, ervaring en nog heel veel theoretische kennis moet je gaandeweg opdoen. Ik kan mensen met dezelfde ambitie vooral aanraden niet te snel te beginnen met een eigen bedrijf, maar eerst enige jaren ergens in het vak dienst te gaan om ervaring en netwerk op te doen. Ik heb veel zelf uit moeten zoeken en ben in sommige gevallen door schande en schade wijzer geworden. Vooral de periode dat ik zelf heb lesgegeven aan de Vakschool Schoonhoven heb ik heel veel geleerd over de diepere achtergronden van mijn vak. Dat moest wel voor de lesvoorbereiding, ik wilde altijd alle mogelijke vragen van leerlingen goed en duidelijk kunnen beantwoorden. Op de Vaskschool ben ik ingezet in alle vakken waar binnen mijn vakgebied een tekort aan docenten was. Dat was soms tijdelijk wegens ziekte maar voor een aantal vakken meer structureel. Praktijk uurwerktechniek, vaktechnisch tekenen, raderen en slagwerken, technologie, elektro en zelfs verkoopkunde zijn de vakken waarvoor ik destijds voor de klas heb gestaan. Omdat verkoopkunde een beetje buiten mijn vakgebied ligt heb ik destijds in samenwerking met een ervarener collega een boek geschreven wat gelijk een prima lesprogramma was. Dit was in de jaren ’90.
Het lesgeven op de vakschool heb ik in 2023 hervat. Het overdragen van vakkennis ben ik tussentijds blijven doen in de vorm van cursussen. Dat heb ik een tijd in eigen atelier gedaan en nu verzorg ik een aantal keer per jaar cursussen bij de klokkenbouwers club in ‘s-Hertogenbosch. Voor meer info over de klokkenclub: https://www.klokkenbouwen.nl Ook staan voor 2024 wederom horlogecursussen in eigen atelier op het programma. Meer informatie hierover komt spoedig.
Overdragen van kennis van het vak is goed, het proberen te verenigen van vakgenoten om gezamenlijke doelen te bereiken is dat ook. Daarom ben ik ook bestuurslid van de sectie uurwerktechniek van de Federatie Goud en Zilver. Dit is de branche organisatie van de uurwerkmakers en ook de Juweliers, goudsmeden, taxateurs en gespecialiseerde groothandel.
Een mooi fenomeen in mijn vakgebied is het ‘Spare Parts Exchange Program’ Een besloten website waar ‘moeilijke’ onderdelen bij collega’s worden uitgewisseld vaak tegen kostprijs, soms zelfs gratis. Niet alleen onderdelen worden uitgewisseld, ook kennis, leveranciers, groothandels en gereedschap. Ook mooie reparaties, ‘best practices’ en klantenervaringen worden hier gedeeld. Initiatiefnemer hiervoor is collega Frans de Groot uit Gouda, een uurwerkmaker met een heel handige zoon die samen die website onderhouden en beheren. Er is ook een publiek toegankelijk deel: www.uurwerkherstellers.nl
Een collegiale vriendengroep is de club ‘De Zwarte Wijzers’; Zes professionele uurwerkmakers die regelmatig musea, tentoonstellingen fabrikanten en collega’s bezoeken. De dingen die je eigenlijk graag zou willen bezoeken maar als je het met je vrouw doet eigenlijk niet zo uitgebreid kunnen. We hebben ik het verleden uitstapjes gemaakt naar Wenen, Glashutte, London, enzovoort.
Naast de tijd die ik doorbreng met mijn vak ben ik in de meeste weekenden vaak met mijn Hollandse Herder op stap voor de africhting van reddingshonden. Voor deze trainingen ben ik ieder weekeind op een andere plaats, meestal in Nederland, maar ook in Belgie, Duitsland en Frankrijk.