Werkplaats | De machines en gereedschappen bij Belle Heure

We hebben voor metaal bewerkingen verschillende machines en apparaten toegespitst op gebruik voor klokken en horlogereparaties. De verspanende machines zijn veelal van Zwitserse makelij. Ze zijn gekozen om hun eigenschappen. Bij aanschaf is minder gelet op leeftijd en kwaliteit van de afwerking en meer op functionaliteit en mogelijkheden. Het leverbaar zijn van nieuwe of tweedehands onderdelen is minder van belang omdat er weinig vervangende onderdelen nodig zijn. De meesten gaan, bij zorgvuldig gebruik, levenslang (of langer) mee. Ook hebben we een aantal oude machines, omdat er simpelweg geen nieuwe gemaakt worden. Veel gereedschappen worden alleen in de uurwerktechniek gebruikt.

 

Draaibanken

2 x Lorch Junior (uit 1964)

Lorch is van oudsher een bekende fabrikant van uurwerkmakersdraaibanken. Van de mooie Lorch draaibanken die er gemaakt zijn is dit naar mijn idee de beste. Een fijn uurwerkmakers-draaibankje met zwaar massief gegoten bed, perfect voor het stabiel draaien van balansassen, opwindassen, bussen en het polijsten en inboren van tappen. Ook voor bijvoorbeeld het verbussen van veertonnen is hij zeer geschikt. Kortom voor alle kleine draaiwerkzaamheden waarbij het relatief zware bed zorgt voor een uiterst stabiel en trillingsvrij resultaat.

lorch

Schaublin 102

Voor het grotere werk hebben we de Schaublin 102, deze maakt gebruik van W20 Spantangen van 1,0 tot 20 mm met 0,5 mm oplopend, ook enkele hexagonaal en vierhoekige spantangen en tussenmaten. Voor de grotere draaidiameters hebben we verschillende komtangen en drie- en vier- en zesklauwen met binnen en buitenbekken. Voor deze draaibank hebben we drie kruissupports, metrisch, inch en voor seriewerk. Deze draaibank is natuurlijk vooral geschikt voor het wat grotere werk. Om bij iedere diameter het juiste toerental in te kunnen stellen hebben we een traploze toerentalregelaar (frequentieregelaar) geïnstalleerd, deze kan tijdens het draaien worden versteld. Voor het handig snel wisselen van beitels is er een Tripan snelbeitelwisselsysteem. Voor het serieuze seriewerk is er een automaat te plaatsen, in de plaats van het tegencenter. Hiermee kan met instelbare aanslagen zes handelingen worden verricht, desgewenst draaien, draadsnijden, centreren, boren en kartelen. In iedere gewenste volgorde. Deze automaat kan desgewenst worden gebruikt met een afsteeksupport.

schaublin

Naar boven

Boor- en freesmachines

Aciera tafelboormachine

Precisie boormachine met verlichting, instelbare diepteaanslag en handspanboorkop tot 6 mm. Deze boormachine is zeer geschikt voor de kleinere gaten en door het gewicht zeer stabiel. Dit komt het schoon en accuraat boren ten goede. Via een tandheugel op de kolom is de hoogte van de boorkop te verstellen die met een hendel te verzetten is. De Werkplaats is recent uitgebreid met een Flott TB10plus tafelboormachine, hiermee kan ook schroefdraad getapt worden.

Aciera F3 met Haidehain digitaal

tqalboormachineEen precisie universele gereedschapsfreesmachine, de grotere broer van de F1. Op deze machine kunnen de wat grotere onderdelen gemaakt worden. De machine is zwaarder en daarmee stabieler uitgevoerd. Hierdoor is deze machine meer geschikt om bijvoorbeeld stalen rondsels te frezen. Het bijbehorende verdeelapparaat is snel in te stellen en gemakkelijk in gebruik. Door de automatische voeding op de X-as kan deze machine een zeer regelmatig freesresultaat leveren in alle freesbare materialen. De voeding wordt via overbrengingen van de hoofdmotor. Er is geen aparte motor voor de voeding. De standaard freeskop kan worden vervangen door een snelloopkop met aparte motor. waarmee met hoge toerentallen kan worden gefreesd. Behalve de mogelijkheid om de maat van de noniussen op de assen af te lezen kan men ook de maat digitaal uitlezen op de Haidenhain digitale uitlezing. Met deze uitlezing kunnen diverse gatenpatronen, snijsnelheden, middellijnen en andere zaken worden berekend, ook gereedschaps lengtes en -diameters kunnen worden ingevoerd.

Naar boven

Plaatbewerking

Gerver tafelhefboomplaatschaar

Een fijne kleine tafel plaatschaar van Nederlands fabricaat. Eigenschappen van deze schaar zijn dat de geknipte plaat vlak en, indien gewenst, haaks is. Deze heeft een dubbele aanslag, zowel voor de schaar(haaksknippen) als erachter (parallelknippen). Hiermee kan al naar gelang materiaal tot 1,5 staal of 2 mm messing worden geknipt. Bij deze schaar wordt het materiaal eerst mechanisch vastgedrukt voordat het geknipt wordt. Hierdoor wordt verbuigen voorkomen. Normaal gesproken kan er haaks worden geknipt maar er is ook een aanslag beschikbaar voor het knippen onder een instelbare hoek.

Quantum Hefboomplaatschaar

Een hefboomplaaatschaar voor het dikkere plaatmateriaal. Met een maximale dikte in messing 5 mm kan deze knipper lekker uit de voeten. Het plaatmateriaal wordt minder goed aangedrukt dan bij de Gerver dus er is meer kans op verbuigen van het materiaal. Tevens kan staf tot 10 mm geknipt worden met een speciale opening in de schaar.

Quantum Vingerzetbank

Een eenvoudige zetbank waarmee plaatmateriaal kan worden omgezet. Deze zetbank heeft geen zelfstandige voet maar moet in een stevige bankschroef worden geplaatst.

Naar boven

Diversen

 

 • Rolimat Tappenpolijstmachine
 • Boley Tribniet 4x, waarvan twee met stenenpersinrichting, Star tribniet
 • Seitz Stenenpers met nieuwe en oude stenenset
 • Bergeon verbusapparaat met alle messing en bronzen bussen
 • Smeltapparaat voor het smelten van messing t.b.v. het gieten van busmessing, bellen, ornamenten etc.
 • Hardsoldeer apparatuur
 • 6 bar Bergeon Waterdichtheidstester (nat) voor lokaliseren van een lek bij een horlogekast (foto)
 • 10 bar Waterdichtheidstester (droog) voor veilige WD testen van 2 tot 10 bar overdruk en meet tevens dichtheid bij onderdruk.
 • 125 bar Waterdichtheidstester Roxer Natator 125 voor het testen van duikhorloges tot een diepte van maximaal 1250 meter.
 • Glazenslijpmachine voor het vervaardigen van mineraal vormgeslepen glas; Een kopieerslijpmachine die een vorm (gegoten naar voorbeeld met twee componenten kunsthars) kan naslijpen in gewoon mineraalglas of saffierglas. Het slijpen gaat met een watergekoelde diamantslijpschijf, ook een facet kan worden geslepen.
 • 3x Afregelapparaat grootwerk, zelfbouw met instelbare meettijden van een minuut tot vier uur. De opnemer is inductief en gemonteerd op een flexibele zwanenhals, de meetafstand van de sensor tot de slinger ongeveer 5 mm. Het meetapparaat zelf staat op een fotostatief.
 • Compressor JunAir voor stofblazen, wd-testers, branders e.d.
 • Analizer Q10 voor meten en regelen aan quartz uurwerken (foto)
 • Witschi Chronoscope X1 touchscreen afregelapparaat voor mechanische uurwerken (foto)
 • Micromat C automatische microfoon i.s.m. met de Chronoscope de ideale afregelcombinatie die volautomatisch in 6 posities kan meten.
 • Greiner Vibrograf ACS900 horlogeschoonmaakmachine (foto)
 • Leica A60 microscoop
 • Elma sweepzone Ultrasoon 3 liter
 • Branson Ultrasoon 9 Liter
 • Polijstmachine Polimax
 • 2x polijsttrommel waarvan één met rvs polijstkogels en een met ceramische kogeltjes
 • Drooginrichting
 • Kreusen Slijpmachine
 • Horotec kastopener (foto)
 • Bergeon kastsluiter (foto)
 • Twee nieuwe horlogemakerswerkbanken, electrisch in hoogte verstelbaar en daardoor super ergonomisch.

Naslagwerken en documentatie

Behalve deze veelal specialistische machines en gereedschappen zijn er nog veel handgereedschappen die speciaal voor één doel worden gebruikt. Zo hebben we bijvoorbeeld een antieke handmatig bediende raderenfreesmachine speciaal voor horlogeraderen, een aftelapparaat voor spiraalveren van balansen enzovoort, enzovoort. Diverse kastopeners en sluiters van Bergeon en andere. Het gereedschap en de machines worden constand up to date gehouden en zonodig vernieuwd. Dit heeft ertoe geleid dat we nu, van de toch al goede Zwitserse gereedschappen, het neusje van de zalm in huis hebben. U vindt bij ons één van Neerlands best uitgeruste werkplaatsen op horlogegebied...

Naar boven